De ce am nevoie de un tester auto? Cum functioneaza si ce implica testarea auto?

Un cititor de coduri va ofera cea mai usoara modalitate de a citi si de a sterge codurile de eroare si de asemenea, poate realiza verificari, va ofera informatii referitoare la starea martorilor din bordul masinii, totul fiind realizat prin OBDII. Pe scurt, un instrument de diagnoza auto va ajuta sa va mentineti autovehiculul intr-o stare excelenta si de asemenea va ofera posibilitatea sa efectuati diverse reparatii.

Dar pentru a intelege mai bine si mai detaliat fiecare element ar procesului de diagnoza auto v-am prezentat o descriere detaliata a diferentelor si a proceselor ce sunt implicate prin care veti obtine toate informatiile referitoare la autovehiculul vostru. Nu stiti niciodata ce secrete sunt ascunse sub tabloul de bord. Cu ajutorul portului OBD si impreuna cu testerul de diagnoza auto potrivit, veti afla usor care sunt problemele autovehiculului, veti imbunatatii performantele acestuia plus multe alte caracteristici importante. Dar ce anume presupune procesul de testare si de ce este atat de importante pentru toate autovehiculele existente? Avem toate raspunsurile chiar aici.

Ce sunt codarile?

Codarile auto sunt functii indeplinite de testerele de diagnoza dedicate / multimarca ce ajuta la imperecherea anumitor module cu calculatorul masinii (ECU) . Codarea este o functie avansata ce necesita cunostinte suplimentare de electronica, mecanica, memorii de calculatoare etc. Cateva exemple de codari/ adaptari care se pot realiza cu testerele auto:

 • scrierea codurilor / imperecherea injectoarelor (cand acestea au fost inlocuite)
 • imperecherea senzorului ABS / ESP
 • adaptarea Tempomant pe un nou ECU
 • dezactivarea avertizor sonor centura de sigurtanta
 • adaptare chei
 • modificare mile in kilometrii (USA/ UK/ EUROPA/ JAPAN)
 • testul catalizatorului
 • adaptarea senzorilor de parcare

Ce pot face cu un tester multimarca?

Testerele multimarca sunt un must-have in orice service auto. Pe langa capacitatea de interpretare, de stergere a codurilor de eroare, vizualizarea parametrilor in timp real, activarea diverselor componente (module) instalate pe masina, unele din aceste testere suporta si functii avansate precum codarile, adaptariile, scrierile memoriei flash etc.

Un tester multimarca performant realizeaza 80% din functiile avansate ale unui tester dedicat. Pentru anumite marci auto nu exista un tester dedicat, de aceea un tester de diagnoza auto multimarca poate realiza foarte usor functii complexe.

Dintre cele mai bune testere multimarca de pe piata fac parte cele de la:

Testerele multimarca Autel , Delphi si AutoCom

De ce ar trebuii sa ai un tester auto pentru masina ta?

Avantajele achizitionarii unui tester dedicat masinii tale:

 • Identificarea / Stergerea codurilor de eroare se realizeaza simplu si eficient
 • Timp si bani economisiti pentru Service
 • Fara programari si alte batai de cap pentru a realiza testarea auto periodica
 • Activari/ Dezactivari functii realizate foarte simplu (cu functia coding helper) etc.

Ce este un catalog de reparatii auto?

Un catalog de reparatii auto cuprinde:

 • Scheme electrice complexe
 • Solutii / Modalitati de reparatie
 • Identificarea pieselor
 • Parametrii optimi de functionare pentru diverse componente
 • Identificare / localizare sigurante si relee
 • Aliniere unghi de fuga

Testere de diagnoza auto dedicate sau multimarca?

Alegerea unui tester de diagnoza consta in functiile pe care acesta le poate indeplinii. Testerele multimarca au avantajul unui numar foarte mare de marci auto suportate si in functie de complexitatea lor, acestea sunt capabile pe langa diagnosticarea si vizualizarea parametriilor si de functii precum, regenerare filtru particule, retragere etrieri pentru inlocuirea placutelor, codarea injectoarelor, resetarea intervalului de service. Testerele dedicate suporta functii complexe pe langa cele de diagnosticare. Aceste functii complexe sunt reprezentate de codari / adaptari, parametrizare, calibrare etc.

Aceste instrumente va permit sa va conectati fara probleme la sistemul intern al masinii si sa va dati seama imediat care sunt problemele cu care se confrunta autovehiculul vostru. Astfel, veti putea efectua reparatii ieftine sau sa luati decizii fiind informat cu privire la problema pe care o are o are autovehiculul si totodata sa aflati costurile reparatiei inainte de a ajunge cu masina la un mecanic auto.

Tehnologia a facut ca aceste instrumente sa fie accesibile pentru orice proprietar de masini. Astfel, achizitionandu-va un tester auto veti economisi sume considerabile de bani si mult timp pretios.

Articole recomandate

Cele mai bune testere auto universale Testerele auto sunt acele instrumente care va ajuta sa va mentineti autovehiculul in cea
Bobina de inducție reprezintă una din cele mai importante componenente ale unui motor. Aceasta este responsabilă pentru furnizarea energiei necesare
Care sunt cele mai bune testere auto multimarca in anul 2019 Sunteti in cautarea celui mai bun tester auto multimarca